Torre Espacio, Madrid

Special manufacturing techniques had to be used in order to meet architects demands at Torre Espacio, Madrid.

Key features

Sector

Commercial

Client

Grupo Villar Mar Espacio

Architect

Pel Cobb Freed & Partners Architects

Main contractor

Promeo

Sub-contractor

Lindner AG

Completion year

2009

System type

SAS330

Area M2

17,500

Region

Europe

Product Groups

Torre Espacio occupies an exceptional site on the most important avenue in Madrid. Besides providing efficient and attractive offices, as one of its city’s most prominent buildings it has created an impact on the whole skyline of Madrid.

Designed by internationally renowned architectural practice Pei Cobb Freed, Torre Espacio evolves from a square plan at its base to a gently curved lozenge, shaped by the intersection of two quarter circles at its crown. Its rate of curvature is not constant but rather changes gradually over its entire length giving the building its distinctive outline.

Accommodating 43 office floors (floor plates: 1,240m²–1,810m²), two corporate floors at the top of the tower, three floors of commercial space at the base of the building, and six levels of underground parking, running efficiencies and reducing maintenance costs were key considerations.

Torre Espacio moved away from conventional all-air or fan coil-type climate control systems, which can generate noise and air movement. A solution that is already successfully being used in high-level buildings elsewhere in Europe was chosen; an air/water system, a hybrid with exterior ventilation air-flows through raised floors and panels works in conjunction with radiant chilled ceiling panels and perimeter active chilled beams.

The shape of the tower also provided key challenges. SAS International’s suspended metal ceiling SAS330 was specified for the interior. As well as being durable and easy to maintain, it provides for acoustic insulation.

The uniqueness of the whole ceiling solution relates to the alignment of the perforation pattern, plain zones, apertures and consequently the chilled elements. The aesthetic effect is to replicate the Espacio logo and the end effect of the diagonal perforation zoning is to have a ceiling plane with a regular square tartan grid with a diagonal tartan grid running through it.

The positioning of the zones had to be perfect and this effect could only be achieved by special manufacturing techniques.

Every ceiling panel incorporates an aperture, turned at 45° to the panel edges, the chilled elements had to be fabricated for installation at the 45° pitch and had to be formed to accommodate the central aperture in each panel.

SAS International was able to achieve the required sophisticated aesthetic appearance and specified chilled outputs, whilst meeting budget constraints.

Systems used