Vodafone HQ, Newbury

The world headquarters of Vodafone in Newbury is as impressive in appearance and scale as would befit one of the UK’s largest companies.

Key features

Sector

Commercial

Client

Vodafone

Architect

Fletcher Priest Architects

Sub-contractor

SAS International

Completion year

2003

System type

Integrated Service Modules | ISM

Area M2

8,000 linear metres

Region

United Kingdom

Product Groups

Comprised of seven buildings with 60,000 m² of floor space, Vodafone wanted to use sophisticated technology to create an attractive working environment that reflected their corporate values whilst offering flexible space for over 3,000 employees. 

Set in landscaped parkland, each building provides three floors of open plan office space on either side of a central atrium. The development consolidated 37 fragmented offices into one central location, which stands at the heart of a major economic cluster formed by a large number of telecommunications companies and consultants. 

Architects Fletcher Priest and consultant engineers Cundall Johnson and Partners sought a lighting, cooling and IT services solution that would be both functional and provide visual drama to the space. 

Vodafone chose SAS International Integrated Service Modules (ISMs), which integrated both passive chilled beams, luminaires and a range of building services. Over 8,000 linear metres of ISMs were prefabricated in factory controlled conditions, which were delivered and installed on-site to a tight schedule. 

Prefabrication reduced the number and quantity of on-site trades and wastage involved, whilst significantly reducing the installation time.

Along with cooling and lighting, the ISMs integrated data cabling, public address services and fire alarms. Opening windows allow for natural ventilation and the ISMs leave the soffits exposed to exploit the benefits of the building’s thermal mass. 

The ISMs featured acrylic uplighters, which allowed the luminaires to provide both up and down lighting to the occupied space.

Prefabricated and pressure tested off-site, the fourteen metre modules were split in to three manageable sections for installation purposes. With estimated installation time savings of 75% (in comparison to a conventional system) these modules reduced site and project management cost, producing life cycle and business cost benefits. 

As a result of the project’s attractive working environment, flexible layout and low energy consumption, the British Council for Offices commended the Vodafone HQ in their 2004 awards.

Systems used