Everest Community College, Basingstoke

Vertically mounted SAS International acoustic panels complement and maximise the classrooms’ usable space at Everest Community College.

Key features

Sector

Education

Client

Hampshire County Council

Architect

Hampshire County Council

Main contractor

Wates Construction

Sub-contractor

AT Jones & Son

Completion year

2007

System type

Acoustic Wall Systems

Area M2

600

Region

United Kingdom

Product Groups

SAS International’s acoustic baffles and wall panels have been installed at a brand new secondary school at Popley, North Basingstoke. SAS International acoustic products play an important role in the state- of-the-art Everest Community School, which was designed by Hampshire County Council’s award-winning in­house architectural & design services team.

Throughout the school, vertically mounted acoustic panels at high level complement and maximise the classrooms’ usable space. These were installed in all classrooms, including the first floor classrooms with pitched ceilings and clerestory windows.

A light and open design has been achieved throughout the building, assisted by the use of the SAS International metal panelling and suspended lighting rafts which add to the open and spacious feel. Polyester powder coated metal offers a highly durable and easy to clean solution with an excellent lifespan and minimal maintenance costs which are also important factors for this sector.

Acoustic considerations have started to take prominence in educational buildings. Building Bulletin 93: Acoustic Design of Schools (BB93) specifies the criteria, and contains performance standards for many areas within a school, including classrooms.

By eliminating sound reflection from walls, acoustic wall panels are particularly common in drama and music rooms, halls and open atriums. Acoustic baffles are often used in large atriums, and when these are glazed they also offer the dual function of acting as solar shading.

Acoustic specifications have to consider background noise levels (indoor ambient noise levels); airborne and impact sound insulation between spaces, reverberation times, sound absorption in circulation spaces; and a high speech intelligibility criteria for open plan spaces. Both plain, perforated tiles and panels can provide both sound absorption and sound attenuation. SAS International’s acoustic ceiling baffles and wall panels are therefore increasingly being specified.

The new, modern purpose-built Everest Community College is part of the overall planned regeneration strategy for the North Popley area, and is part of the Basingstoke and Deane Borough Council’s Action Plan for North Basingstoke. The previous John Hunt of Everest School was demolished and the land sold for housing.

The money raised from the selling of the site was used to finance the new school with additional monies from the Borough. The school has been built with an infrastructure for 900 students however, for the foreseeable future a figure of 750 students is expected. It includes a sports hall, gymnasium, music suite, assembly hall, café, and ICT provision.

Systems used