Evelina Children's Hospital, London

SAS International's ceiling solution for the children's hospital meets high standards in acoustics and cleanability and also reflects the ethos of the client, patients, staff and design team.

Key features

Sector

Healthcare

Client

Guy's & St Thomas' Hospital Trust

Architect

Hopkins Architects

Main contractor

MJ Gleeson

Sub-contractor

Kent Acoustics Ltd

Completion year

2006

System type

SAS330

Area M2

5,500

Region

United Kingdom

Product Groups

Having been nominated for the 2006 Stirling Prize, Evelina Children’s Hospital is London’s first new children’s hospital for more than 100 years. The 140-bed hospital, which is located on the St Thomas’s Hospital site, brings the majority of Guy’s and St Thomas’s children’s services together under one roof.

It was designed by Hopkins Architects and has been dubbed ‘a hospital unlike any other’.

Hopkins Architects won a Royal Institute of British Architects (RIBA) approved competition to design the new Evelina and work started on the hospital in March 2002. The 16,000m2 finished building by-passed the normal NHS procurement process with a £50 million grant from Guy’s and St Thomas’s Charity and £10 million from the NHS.

The Evelina is a hospital created by children for children. Young patients and their families have been involved in shaping its environment and architecture from the earliest stages of design, resulting in a state-of-the-art hospital that redefines expectations. Each floor is themed around the natural world, from the ocean to the sky, using symbols making moving around easier. The seven-storey building is fronted with a four storey tall glass conservatory, providing natural daylight to the hospital.

Sir Jonathan Michael, Chief Executive, Guy’s and St Thomas’s NHS Foundation Trust, says: “We wanted the new Evelina Children’s Hospital to be much more than a landmark building on

a landmark site. Our aim has been to create a hospital that does not feel like a hospital by involving children, their families and our staff in every stage of the design process.”

“The result is truly inspirational. The new Evelina is a supremely practical, state-of-the­art hospital, but one that is full of imagination, warmth and fun. It redefines the concept of a children’s hospital and will undoubtedly influence the building of new hospitals in Britain and across the world.”

SAS contributed to the new design with a solution that while meeting stringent standards such as acoustics and cleanability also reflected the ethos of the client, patients, staff and design team. In the 20-bed intensive care unit a linear plank system with large ceiling panels highlighted the size of the open plan space. Using large ceiling panels meant that scale is maximised and the number of joints minimised contributing to ease of cleaning. In the larger circulation zones and corridors clip in hinge down tiles improved accessibility to services and nonperforated metal tiles were used to improve ambient acoustics creating comfortable noise free surroundings. The design of the building reflects comfort and space providing patients every opportunity to recover quickly.

Systems used