DLR London City Airport

SAS metal ceiling tiles were chosen at DLR London City Airport as they provide a robust, high quality solution for the demanding environment.

Key features

Sector

Transport

Client

Serco Docklands

Architect

Weston Williamson

Main contractor

Amec Design

Sub-contractor

Quad Southern

Completion year

2006

System type

SAS150

Special requirements

Non-damage access

Area M2

1,200

Region

United Kingdom

Product Groups

The refurbishment and extension of the existing station at concourse levels on the Docklands Light Railway (DLR) in Silvertown, due to the expansion of London City Airport, required a creative approach from architects and designers Weston Williamson. SAS metal ceiling tiles were chosen as they provided a robust, high quality solution for this demanding environment, keeping with the clean lines and modern, sleek look of the design.

Solid, SAS150, bevel edge tiles were specified and chamfered so they could be easily accessed without sustaining damage. A clip-in system was also chosen rather than a tegular approach, so the tiles would stay secured and again be less prone to damage when accessed for maintenance. Recessed circular down-lighters were fixed into the panels to provide illumination.

Geoff Bee, Project Director at Weston Williamson said: “We chose SAS International’s solution because we liked the product and knew it would perform well in this environment. Coating the tiles both sides meant that they would easily withstand moisture, and being exposed to debris that could occur in this particular situation”.

Plank (linear) fittings were also chosen for the corridor areas and bespoke curved tiles and C-profile tiles for the staff areas.Bulkheads from SAS International were specified to provide a versatile means of linking the ceilings to the other building elements.

The site itself was unusual in that it featured a viaduct to cross, and this meant that the concrete structure would have its underside exposed. Rather than leave it this way, Weston Williamson decided to create a feeling of an ‘internal/external’ space and used the tiles to clad the space.

This 50m x 20m area is visually very striking and Weston Williamson feel the SAS solutions work well and are very much in keeping with the overall appearance of the station development. They are planning to use a similar approach in their next station project.

Systems used