Chevron House, Aberdeen

SAS International’s SAS130 metal ceiling solution compliments the clean lines of the interior of this very modern corporate development.

Key features

Sector

Commercial

Client

Chevron Upstream Europe

Architect

EPR Architects

Main contractor

Morrison Construction

Sub-contractor

Hi-Tech Acoustic Services

Completion year

2007

System type

SAS130

Area M2

8,500

Region

United Kingdom

Product Groups

Chevron House, the new Upstream European HQ for Chevron Upstream Europe at Hill of Rubislaw in Aberdeen is a significant project and displays an impressive variety of architectural features. Architects SMC Jenkins & Marr specified SAS International’s SAS130 metal ceiling solution to complement the clean lines of the interior of this very modern corporate development.

The open plan offices, restaurant space and gym areas all feature the lay-in modular SAS130 tiles with an attractive decorative perforation pattern. Apertures to accommodate luminaires, smoke detectors and other services also feature, and the tiles can be simply lifted out of the suspension system to gain easy access to these services.

Occupying three floors, the contemporary structure features a sleek glass façade. Inside glazed partitions offer privacy screening for separate meeting rooms. The SAS ceiling tiles in this project are used in conjunction with SAS’s unique Alugrid-P suspension system. Alugrid-P gives a completely flush ceiling finish for ease of service maintenance, while still providing void access.

Charles Smith, Managing Director of architects SMC Jenkins & Marr, commented: “The ceilings in this project worked well as there is a successful contrast of the ceiling system and the organic, bespoke frame and plaster construction.”

The new HQ for Chevron is one of the largest commercial developments constructed in Aberdeen this decade. The 110,000 sq ft scheme has also been a catalyst for regeneration of its adjacent premises at Seafield House. SAS130 within an Alugrid suspension system will also feature in this project.

The project’s main contractor, Morrison Construction, took only 18 months to progress the development from conception to completion, and came across some interesting design challenges. For example, over 75 per cent of the internal partitioning was constructed on a curve, and in some places curved walls within curved walls, and all with differing radii.

A large number of specialist curved trims were provided by SAS International to meet the fit-out requirements in this distinctive building.

While in the open plan office areas, the design called for an attention grabbing illumination scheme. On each floor fibre optic lighting is curved around the central core, which houses either an interactive café or stationery hub, and acts as a ‘can’t miss’ visual point for staff and visitors.

This new workplace houses around 450 staff. With state of the art facilities and keen attention to ergonomics and workspace design, the building offers an exciting work environment to support Chevron’s European business.

Systems used