BBC Pacific Quay, Glasgow

At BBC Scotland’s stunning new 34,000m² landmark building at Pacific Quay, Glasgow, a number of SAS International’s extensive architectural metalwork solutions have been chosen, including bespoke SAS600 acoustic rafts for the striking atrium ceiling, the reception ceiling and main office areas, along with wall panelling and balustrades.

Key features

Sector

Commercial

Client

BBC

Architect

David Chipperfield/ Keppie Design

Main contractor

Bovis Lend Lease

Sub-contractor

Soundtrex Ltd

Completion year

2007

System type

SAS600

Area M2

8,500

Region

United Kingdom

Product Groups

With the aim of inspiring the public and drawing audiences to its heart, BBC Scotland’s architectural brief was to design a dynamic broadcasting HQ fit for the 21st Century. The design creates a simple open and transparent six-storey glass structure. Internally, a tiered sequence of platforms and terraces, created over the central studios, appear as a grand staircase within the atrium.

Keppie Design was employed by Bovis Lend Lease as implementation architects for the delivery of the building, working in conjunction with the BBC’s Executive Architects, David Chipperfield Architects.

With a number of different architectural metalwork and metal ceiling products specified, Hamish Ingram, Technical Manager at Keppie Design, commented: “We were able to work with SAS International to arrive at the exact solution needed in terms of performance and David Chipperfield Architects aesthetic requirements. This was important to reflect the state-of-the-art nature of the building.”

The bespoke SAS600 atrium ceiling from SAS International incorporates a special clear finish (perforated ‘spangled’ galvanised panels finished with a clear lacquer), floating edge detail, and features a special suspension system integrating with the steelwork and security clips.

The open and spacious main entrance foyer has interactive information points and screens for the public. Feature square rafts that float over head also use the special clear lacquer finish, whilst integrating M&E services.

In the main offices, flat SAS600 rafts with integrated services were specified. The floating rafts give the appearance of a continuous ceiling while offering acoustic absorption and allowing natural mass cooling to the open soffit.

In the meeting rooms SAS International’s SAS150 hinge down metal ceiling system was chosen, with a floating edge detail. Perforations achieve the balance of acoustic absorption and attenuation.

To complement the aesthetics of the metal ceiling solutions within the atrium, SAS International produced special balustrade panels, with the same ‘spangled’ clear lacquer finish, providing an acoustic performance solution which offered impact resistance. Similarly purpose-made large wall panels were manufactured to provide cladding in high traffic areas such as the entrance, lift and audience corridor areas providing a seamless aesthetic look. These large mega panels were designed and manufactured to each final fitted location, reducing the requirement for on site cutting and reducing installation time.

Systems used